Help, ik zoek een coach!
Drie tips waardoor jij makkelijker een coach vindt die bij jou past
Oeps, al die mensen die zich coach noemen. Wie is een goede coach, wie kan jou het beste helpen en in beweging brengen? Al die technieken en methoden waarover wordt gesproken. Zie jij door de bomen het bos nog?
Ik heb drie tips voor je die de zoektocht makkelijker maken. Tips waar jij direct mee aan de slag kunt en die – hopelijk – leiden tot de coach die bij jou past.
Jouw vraag zoekt een coach
Je hebt een vraag, een probleem. Je leidinggevende wilt dat je ‘ergens’ aan gaat werken (alleen of samen met je team), je wilt je bewuster worden van je gedrag, je wilt leren omgaan met je lastige teamlid, je zit niet lekker in je vel, je wilt een andere baan. Zo zijn er nog heel veel meer vragen die aanleiding kunnen vormen om naar een onafhankelijke, externe partij op zoek te gaan die jou kan begeleiden en waarmee jij naar een oplossing gaat zoeken. Elke vraag heeft een andere achtergrond. Ditzelfde geldt voor coaches. De een richt zich op teamcoaching, de ander op individuele coaching. De een heeft een oplossingsgerichte aanpak, de zoekt naar de oorzaak en werkt vanuit daar verder. De een adviseert een lang traject, de ander gaat voor korte trajecten (of zelfs maar één gesprek). De een zet een specifieke methode in, de ander heeft een scala aan coachtechnieken en -methoden om in te zetten.
Tip 1: zoek een coach die ervaringsdeskundige is dan wel ervaring heeft op het onderwerp waarmee jij geholpen wilt worden
Jij zoekt een coach
Er zijn twee opties: 1) jij start zelf je zoektocht naar een coach om mee te sparren en naar oplossingen te zoeken. Of, 2) jouw leidinggevende/collega/een ander geeft aan dat een coach jou moet gaan helpen bij jouw ontwikkeling (en dit hoeft echt niet alleen te zijn wanneer je vastloopt op een bepaald vlak, kan ook juist wanneer je in een high potential traject (of vergelijkbaar) zit en verder mag groeien). Jij gaat aan de slag met het traject en je coach begeleidt je bij jouw proces. Om te kunnen ontwikkelen en een oplossing op je vraag te vinden is het belangrijk dat je een klik hebt met je coach. Is die er niet, dan ga jij waarschijnlijk nooit het achterste van je tong laten zien, ga jij je coach irritant vinden. Het gevolg: je gaat geen stappen vooruit zetten. Dat laatste kan natuurlijk. Niets mis mee, maar de vraag is of jij daar blij van gaat worden en niet beter op voorhand had kunnen beslissen geen coachsessies te kunnen plannen. Zonde van ieder z’n tijd, energie en portemonnee.
Tip 2: kies een coach waarbij jij je op je gemak voelt, waar jij je goed bij voelt en waarmee jij een klik hebt. Zorg dat je zelf een coach mag kiezen, ook als je werkgever het traject betaalt. Ik ben ervan overtuigd dat je alleen dan mooie stappen in je ontwikkeling kan maken en dit ‘blijvend’ is.
Hoe zoek je een coach
Google is een van een van je grootste online vrienden waarschijnlijk. Zet ‘m ook in voor de zoektocht naar een coach. Logischerwijs kom je via verschillende zoektermen bij vele verschillende coaches uit, met name de coaches die goed zijn in online marketing. Je kan ook je netwerk raadplegen. Grote kans dat je dan meer relevante informatie krijgt dan via Google. Ook kan de Stir je helpen. De onafhankelijke stichting StiR geeft een keurmerk uit om de kwaliteit van professioneel begeleiders en coaches te waarborgen. Om dit keurmerk als coach/begeleider te mogen hanteren moet de coach onder meer een coachopleiding hebben gevolgd met bepaalde eisen, zich op professioneel vlak blijven ontwikkelen en ervaring blijven opdoen.
Tip 3: gebruik naast ervaringen en adviezen van bekenden, het register van bij de StiR aangesloten coaches (of eventueel de NOBCO/NOLOC) als leidraad en zoekmiddel naar de coach voor jou.